R-E-S-P-E-C-T – Find out what it means to me. All I am asking for is just a little bit respect. Just a little bit respect.

All I am asking for is just a little bit respect sjöng Aretha Franklin med stark och självsäker stämma. Det svänger så det riktigt rycker i dansmusklerna när jag lyssnar på låten från 1967. Hennes version av låten Respect handlar om en självsäker kvinna som vet vad hon kan och vad hon har att erbjuda. Hon gör allt perfekt. Det enda hon kräver av sin man är bara lite respekt.

Vi talar mycket om att vi ska respektera varandra. Aretha klagar i sin sång på att hennes man inte respekterar henne. När vi talar om respekt så är innebörden ofta att det är något som andra människor ska ha mot oss och vi mot dem. Vi klagar på andras brist på respekt mot oss. Hur kunde han göra så? Han respekterar mig inte! Men börjar det egentligen inte i andra änden? Att respektera sig själv?

Min fråga blir då: Varför accepterar vi egentligen situationer och relationer där vår partner, kollegor eller andra människor inte respekterar oss?

Om vi hade sann respekt mot oss själva så skulle vi lämna en sådan relation eller situation. Varför ska vi söka respekt hos den andre och hoppas på att den personen ska ändra sig? Varför inte istället ha sann respekt mot sig själv och lämna människor som inte visar oss respekt? Gå därifrån?

Insikt om självrespekt

För ett litet tag sedan var jag på en föreläsning hos Brahma Kumaris om självrespekt. Jag hade inte tänkt på respekt ur den bemärkelsen förut. Det var intressant att diskutera respekt från en annan synvinkel. Efter föreläsningen har jag tänkt mycket på begreppet och rannsakat mig själv. Jag vände mig inåt för att analysera mina värderingar, vilka mönster jag har och hur jag kan bli bättre på att respektera mig själv. Om vi vill ha förändring så är det enda vi har makt över är att förändra oss själva. Vi har ett fritt val. Vi kan inte ändra någon annan. Det är i alla fall hur jag ser det.

Bristande självrespekt

Föreläsningen började med att vi diskuterade vad bristande självrespekt är och hur det tar sig i uttryck. Ett exempel vi tog upp var att vi på grund av rädsla för att bli uteslutna ur en grupp och för att inte passa in så är vi beredda att gå emot vårt eget samvete och falla för grupptryck. Avundsjuka, rädsla och missunnsamhet för andras framgång är andra exempel på låg självrespekt eftersom vi då jämför oss med andra och mäter vårt värde mot andras prestationer. Andra blir vår referensram. Svartsjuka bottnar ofta i rädsla att förlora någon. När vi är svartsjuka vill vi kontrollera den andra parten. Vi har ingen egen grundtrygghet. Vi vill så gärna bli älskade av någon och tillhöra en gemenskap.

Jag känner till flera exempel där människor är så rädda att vara ensamma att de är beredda att göra vad som helst för att behålla sin partner. De nonchalerar då helt sina egna behov och sitt egenvärde. De är beredda att kräla och ta vilken skit som helst för att vara till lags och inte bli lämnad. Det är sorgligt att man kan respektera sig själv så lite. Jag tycker det är farligt att lägga över så mycket av ens självkänsla hos en annan person. Min lycka blir då beroende av en annan människa.

Självrespekt handlar om att vara sin egen bästa vän

Vara trygg och ta ansvar för sina egna behov. När man respekterar sig själv har man också god självkännedom där man vet sina värderingar och följer dem. Vidare förstår man sina gränser och kan uttrycka sina åsikter utan att för den skull behöva hävda sig.

Hur får man då bättre självrespekt?

Ha mod att förändras. Försök inte vara någon annan än den du är rådet från kursen. Vi behöver acceptera vilka vi är och vara våran egen bästa vän. Vi ska inte jämföra oss med andra.

Yes. Det är ju lättare sagt än gjort men för att bli konkret så uppmuntrades vi att skriva ned våra värderingar. Vi blir då medvetna om vad vi står för, hur vi vill leva och vilken person vi vill vara. Medvetenhet är första steget. Först när vi är medvetna kan vi aktivt jobba med att ändra våra tankar och handlingar så att de går i linje med våra värderingar. Sök inte respekt utifrån. Vi är ju alla olika. Alla är unika så då är det ju ganska meningslöst att jämföra sig med andra eller hur?

Rådet min vän gav mig var:
Ta en paus. Andas. Fokusera blicken på något som gör dig glad. Tänk sedan på personen som sårat dig och säg högt för dig själv: Jag förlåter dig. Det här är ditt problem inte mitt. Du är en energitjuv och får ej dränera mig. Jag förlåter dig.

Människor tycker så mycket och har åsikter om varandra. Jag jobbar ständigt med att inte ta åt mig när folk har synpunkter om mig som person och om mina val. När det händer kan jag hetsa upp mig, bita ifrån och försvara mig. Egentligen skulle jag bara vilja vara en gås och låta det rinna av. Jag behöver ju faktisk inte förklara mig själv eller mina val för någon. Men jag har svårt att släppa elaka kommentarer. Ibland gör det ont och sätter sig som en tagg i mitt hjärta. När jag pratade om det med en god vän så delade hen med sig om vad hen brukar göra i liknande situation.

Fantastiskt råd! Det funkar faktiskt!

Förlåtelse är en magisk kraft. När jag förlåter försvinner taggarna och mina onda tankar. Andras handlingar kan tyckas felaktiga men att förstå deras ursprung och se bortom handlingen är en stor kraft. Jag menar då inte att man ska ta skit utan att försöka vara den större personen och gå därifrån, lämna situationen eller relationen. Lämna istället för att argumentera och söka respekt utifrån. Vad får vi ut av att trycka till andra? Var den större människan och gå.

Respektera dig själv först

Vi är alla unika. Vi har alla vårt egenvärde och en unik plats i värden.
Till sist vill jag dela med mig av den här fantastiska texten av Uno Svenningsson från låten Jag är Jag.

Det krigas varje dag för att finna stigar vi ska ta. Ett myller av människor i varan stad försöker passa in försöker se klart. Det finns en sol på min himmel. Den lyser inte varje dag. Men jag är jag. Det finns ju ingen annan som kan vara jag. Det är därför att jag finns.

Prenumerera på våra artiklar