Allt eller inget. Jag är (eller har varit) en allt eller inget människa. Med det menar jag att jag antingen går helt in i det jag gör och engagerar mig till 100% eller så dör min motivation. Om jag brinner för någonting kan jag snöa in totalt, bli nästa euforiskt lycklig och bara vilja hålla på med just den saken jag brinner för. Då är jag som lyckligast. I den stunden är min motivation och passion som högst.

Detta är både en styrka och svaghet. Styrka därför att jag kommer ge allt vad jag har. Jag kommer vara duktig och framgångsrik i det jag gör. Människor i min omgivning vet att jag är lojal och ärlig och vet att jag kommer ge allt. Jag kommer leverera.

Det är även en svaghet därför att jag lätt kan bli bränd eftersom jag inte har någon balans. Jag kan jobba i flera timmar i sträck och ignorera min kropps signaler om vila och behov att göra något annat. Min inre glöd kan vändas och bränna mitt inre. Det är också en svaghet i och med att jag förväntar mig att de människor jag jobbar eller umgås med ska känna samma passion som jag. Ibland har jag svårt att acceptera att personen i fråga inte är lika engagerad.

Motivation och engagemang

Jag älskar att arbeta med människor som är lika engagerade som jag. Med vår entusiasm så sporrar vi varandra och drar fram det bästa ur varandra. Engagemang tar jag lätt för givet. Jag kan bli oerhört besviken på människor. När människor gör mig besviken så dör också min motivation. När min motivation dör har jag har svårt att få tillbaka den och börja om. För mig är besvikelsen på människor det jobbigaste att hantera.

I privatlivet kan jag välja vilka människotyper jag vill umgås med men i jobbsammanhang är det annorlunda. När jag var yngre så hade jag mycket svårt att acceptera att andra inte tyckte arbetsuppgiften var rolig, viktig och intressant. Jag gick omkring och analyserade och funderade på hur jag skulle kunna få den här personen engagerad. Det tog enormt mycket energi så jag föredrog ofta att arbeta ensam. Mig själv kunde jag alltid lita på. Människor är svåra att lita på. Vissa personer bara snackar utan att verkligen göra något av det.

Allt i livet är inte roligt det har vi fått lära oss och vi måste även göra saker som vi inte brinner för och är tråkigt. Det är bara att le och ta tag i det ändå. Om man tvingar sig att se kan det utlösa några lyckliga endorfiner i alla fall.
Jag går lätt igång och tycker att en uppgift är rolig i början. Jag älskar ide och konceptfasen och älskar att ta ett helhetsperspektiv och förstå allting. Sådan är jag var sig det gäller privat eller arbetslivet. Jag ser målet i bilder. Jag vill skynda mig dit och snabbt komma igång.

Hur motiveras andra?

När jag gick Dale Carnegies ledarskapsutbildningar så lärde vi oss att se den andres perspektiv. Vi gick igenom olika personlighetstyper. Jag är en visionär som går igång på det stora perspektivet. Vi har till exempel även den analytiska som vill analysera och gå igenom alla alternativ på detaljnivå och gärna går igång på siffror. Vidare har vi dem som bryr sig mest om gruppen och tycker det är viktigt att alla är med på tåget. Det finns ingen som är bättre eller sämre utan alla behövs. Vad man kan öva sig på är att framföra sitt budskap på olika sätt till olika personer.

Jag brukar till exempel få hejda mig själv i min iver att komma framåt och behöver tänka igenom saker och ting bättre. Förut tappade jag ofta motivationen där och tyckte det blev tråkigt om det inte hände nu. Nu försöker jag istället hitta glädjen även i det lilla. Jag måste fortfarande tro på det övergripande. Det är extremt viktigt för mig att förstå helhetsperspektivet för att kunna nå det stora målet men jag behöver lära mig att se glädjen även i de mindre delarna.

Motivation är livskraft

Mindfullness och meditation är tekniker jag försöker använda mig av för att hitta glädjen här och nu. I det lilla. Kunna stanna upp och vara glad över att himlen är blå. Det har berikat mitt liv. Passion och motivation är min livskraft. Utan det är jag en olycklig person men jag måste lära mig att inte ha sådana berg och dalgångar och krav utan hitta glädjen och passionen i det lilla.

Brahma Kumaris tankekorn påminner mig om vikten att hejda mig i min iver.
När du lugnt betraktar livet kan du uppfatta vad andra behöver

Motivation i samarbete med andra

När jag tar det lite lugnare behåller jag min passion och motivation längre och jag kan även engagera andra. Det är så skönt att jag nu när jag är äldre och har mer erfarenhet kan hitta en bra nivå vilket gör det lättare och mycket roligare för mig att arbeta i en grupp. Numera hämtar jag även min motivation från grupparbete.

Hur gör ni för att hitta er motivation?

Prenumerera på våra artiklar