Pengar. Vad får du för associationer när du hör det ordet? Rawmodel kontaktade den kände ekonomiprofessorn Micael Dahlen för att få djupare inblick om människors relationer till pengar. Pengar existerar i människors liv varje dag, men vi upplever att det är ett tabubelagt ämne?! Är det så och i så fall varför och hur påverkar det våra relationer?  

Micael Dahlen, varför är pengar så laddat?

MD: Därför att de är förrädiskt lätta att jämföra, så att vi inte kan låta bli att jämföra oss med varandra och tro att ”vi är våra pengar” (vilket vi verkligen inte är!)

Varför är det hemligt hur mycket pengar man tjänar?

MD: Det är ofta ”hemligare” ju mer en tjänar, därför att en blir rädd att andra ska missunna och vilja ha eller ta dem. Att ha mycket pengar gör oss dessvärre lite mer misstrogna. De som är hemliga med att ha lite pengar är det nog mer av oro för att andra ska uppfatta det som tecken på att de är mindre värda.

Varför är det skamligt att tjäna för lite eller för mycket pengar?

MD: Därför att vi tror att vi är våra pengar och att lite pengar därför gör oss misslyckade och mycket pengar innebär att vi är giriga och bortskämda.

Pengar=framgång=lycka?

MD: Nope.

Varför är det jobbigt att prata om pengar i relationer?

MD: Därför att relationerna då har en benägenhet att omvandlas till transaktioner. Det kallas till och med så i forskningen, att pengar får oss att bli mindre relationsinriktade i vårt givande och tagande och mer transaktionsinriktade. 

Varför bråkar människor om pengar?

MD: För att de förknippas med status och makt, som folk krigat över i alla tider.

Ser du i ditt arbete någon skillnad mellan kvinnors och mäns relation till pengar?

MD: Den mest grundläggande skillnaden är att män i större utsträckning gapar efter mer. 

Varför har många bekymmer med pengar?

MD: Därför att vi hela tiden ökar våra utgifter när vi ökar våra inkomster. Det vi upplevde att vi klarade oss på när vi hade 50% mindre upplever vi inte längre att vi skulle klara oss på. Ju mer pengar vi har, desto större behov av dem känner vi. ”Mo’ money, mo’ problems, as the saying goes”.  

Hur kommer det sig att vi har förlorat respekten för mödan av att tjäna pengar?

MD: För att vi kan. Det är den sorgliga sanningen, vi lever över våra tillgångar för att vi kan, genom krediter, lån osv. Vi tänker att vi kommer ha råd sen, för att värdet av vårt belånade boende ska stiga, för att börsen ska stiga, eller bara för att vi så gärna vill tro att allt löser sig av sig självt på något sätt. 

Om Micael Dahlén

Författare, internationell föreläsare och ekonomiprofessor vid Handelshögskolan i Stockholm. Han har skrivit flertal böcker om bland annat marknadsföring och lycka. Micaels senaste bok heter En liten bok om meningen med livet. Den bygger på studier om hur lyckan fungerar och vad som får oss att må bra.
Läs mer om Micael här.

Share:

1 Comment

  • Matilda, 2021-04-02 @ 14:39 Reply

    Så sant. Pengar är inte vägen till lycka. Kärlek är.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *