Mia Ingelström är civilekonomen som bröt sig loss från ekorrhjulet för fyra år sedan för att forma ett mer balanserat liv för sig själv. Nu är hon aktuell med boken “Ekonomi-PT:ns handbok för kvinnor” och vill hjälpa människor att förverkliga sig själva genom att få koll på sin privatekonomi.

– Om du väl orkar lyfta blicken och titta på hur det ser ut ekonomiskt, då vet du vad du har för förutsättningar. Du kan troligtvis göra stora förändringar ganska snabbt, oavsett om du har lite eller mycket pengar att röra dig med, säger Mia entusiastiskt.

Mia växte upp i Linköping med sina föräldrar och en storasyster. Hennes mamma var barnpsykolog och hennes pappa folkhögskollärare. Efter gymnasiet jobbade Mia utomlands som au-pair och sedan bar det av till Uppsala för studier i ekonomi. När hon tagit examen från universitetet tackade hon ja till ett traineeprogram på Coop. Efter några år på företaget hamnade hon på ett IT-företag där hon jobbade inom sälj och marknadsföring under 10 år.

Mia berättar att hon under hon alltid gjort val som hon uppfattar att samhället förväntar sig av henne.

– Man måste vara stark om man ska våga gå sin egen väg. Jag gick den väg som målades upp som den enklaste och den ”rätta”, av främst mig själv men även av andra, istället för att på riktigt tänka igenom vad jag egentligen ville göra i mitt arbetsliv, berättar Mia.

Hon blir tyst ett tag innan hon fortsätter:
– Jag vågade aldrig fundera över vad jag egentligen ville göra. Jag hade ju en bra lön och man säger ju inte upp sig från en trygg anställning för att ”hitta sig själv”. Men jag kände att det var något som saknades.

Men under den tredje föräldraledigheten vågade Mia göra slag i en dröm hon länge haft: hon hyrde ut huset och reste iväg med man och tre barn under ett år.

– Vi tog en time out från allt det vanliga, berättar Mia. Hon får ofta frågan om hur de hade råd.

– Börja koppla siffror till livet. Gör det inte det så svårt. Utmana de utgifter du tycker är ”nödvändiga” idag. Börja värdera vad som är viktigt på riktigt för dig och börja agera utifrån det.

– Det kostade oss faktiskt inte mer än vårt liv kostade hemma. Inkomsterna från uthyrningen, föräldrapenning och lägre ”vanliga” utgifter för bil, abonnemang och aktiviteter gjorde att ett år borta gick plus minus noll. Hon insåg då att de inte behövde tjäna lika mycket som tidigare för att få livet att gå runt.

Det blev en ögonöppnare och när insikterna föll på plats kunde hon inte blunda för det längre. Hon kom aldrig tillbaka till jobbet efter föräldraledigheten.

I början var det en lättad men sedan började hon bli nervös. Vad skulle hon göra nu? Hon var 40 år och hade en dröm om balans i livet, få mer tid med barnen och att vara ute i naturen. Men stressen gjorde att hon återigen föll in i kända hjulspår, och började söka liknande jobb igen.

– Jag ville ju inte ha ett ”vanligt” jobb som krävde att åka in till stan varje dag och känna stress om jag var inne på kontoret senare än åtta. Jag vill inte det, så varför sökte jag dom jobben? Jag visste ju också från vårt timeout-år att vi inte behövde samma pengar som vi tidigare trott. Om vi gjorde smarta val skulle vi klara oss på mycket mindre inkomst, säger Mia.

Mia menar att det är extremt svårt att bryta mönster, att förändra och gå från allt som är känt. Det som hjälpte henne var att läsa böcker och lyssna på poddar och att uppsöka miljöer där människor tänkte annorlunda än hon själv var vad vid.

Allt det inspirerade henne att till slut våga satsa på den affärsidé som började formas hos henne. Målet var att få fler att upptäcka det hon själv sett och upplevt – hur kontroll över ekonomin har en väsentlig del i att kunna och våga designa sin egen framtid.

Vad hindrar kvinnor att ta makten över sin ekonomi?

– Många tycker det är svårt med ekonomi och pengar, svarar Mia. Branschen vill tjäna pengar. Ju mindre kunskap människor har desto större möjligheter har branschen att tjäna pengar, förklarar hon.

– När det kommer till ekonomi finns det forskning som visar att kvinnor i mycket mindre utsträckning än män vågar tro på sin egen kunskap. Det leder i sin tur till dåliga ekonomiska val. Till exempel att inte förhandla avtal så mycket det går och att lita på ”rådgivare” som egentligen är försäljare. Allt det här gör att vi halkar efter när det gäller ekonomi, och det påverkar våra liv mer än vi kanske tror.

Att ge kvinnor den kunskapen och att konkret ge en stegvis plan för hur kvinnor kan närma sig ekonomi inspirerade henne att skriva boken ”Ekonomi-PT:ns handbok för kvinnor” som kommer ut i januari 2021.

– Vi kan inte se oss själva som offer och stanna där. Vi måste ta tag i saken själva. Även om du har en låg lön, kan du oftast göra mycket bättre med det du har idag. Minska utgifter och börja spara. Självklart är det svårare om man är ensamstående, men att det går att göra förändringar, du behöver bara veta hur, utbrister Mia entusiastiskt.

Ytterligare ett hinder som många kvinnor konfronteras med, är att de backar från att ta hand om ekonomin när de får första barnet. När mannen tjänar mer avskärmar sig kvinnan ofta från att betala räkningar och att förhandla med banken, förklarar hon.

Många kvinnor som Mia träffar är runt 40 år, en ålder som hon tror att kvinnor i större utsträckning börjar ifrågasätta sitt liv. I samband med det vill de undersöka om de har råd att göra förändringar. I värsta fall har kvinnan redan gått igenom en skilsmässa och fått flytta från det gemensamma huset medan mannen bor kvar.

– Att då börja närma sig de ekonomiska strukturerna, börja förhandla med banken och veta hur mycket kostar mitt liv och hur sparandet ser ut är tufft. Den delen märker jag att kvinnan inte alls tar i lika mycket som mannen, säger hon.

Viktigt med dialog om pengar med sin partner

– Jonas och jag pratar ofta om pengar, svarar Mia på frågan om hur hon och hennes man hanterar sin ekonomi och fortsätter:
– Vi samtalar om vad vi vill göra i framtiden och hur vi kan förverkliga våra drömmar, men vi har även talat om vad som skulle ske i fall vi skulle skilja oss. Att diskutera pengar med sin partner och planera ekonomisk för framtiden är viktigt.

Mia ser att många kvinnor har dåligt samvete för att de inte drar in lika mycket pengar till hushållet som sina män. Pengar påverkar otroligt mycket i vår vardag och vårt liv, konstaterar hon. Hennes råd är att alltid äga kunskapen om pengar och veta vad som är möjligt. Allt behöver inte delas lika, men kunskap är viktigt, anser hon.

– När båda intresserar sig för den gemensamma ekonomin brukar partnern uppskatta det. Det är jobbigt att axla ansvaret helt själv, tillägger hon.

Om Mia

Mia Ingelström är civilekonomen som gjorde karriär och snurrade runt i ekorrhjulet, men fick nog, tog med sig man och tre barn på en jorden runt-resa och kom till insikt om hur man får pengarna att räcka till mer. Idag är Mia Ekonomi-PT och hjälper främst kvinnor att ta makten över sin ekonomi. Mia är
aktuell med: ”Ekonomi-PT:ns handbok för kvinnor”

Läs mer om Mia här.

Mias tips för att komma igång och ta kontrollen över ekonomin
  • Ta reda på vad ditt liv kostar.
  • Värdera. Vill du ändra på något? Ofta kan du minska utgifterna och kanske även öka inkomsterna.
  • Våga drömma och sätta mål. Sätt en prislapp på målet. När du vet vad du har för mål kommer du vara mer motiverad att spara till ditt mål!
Share:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *