Önskar du bli en expert på att mingla bland främlingar? Det kommer inte av sig själv utan det ligger mycket övning bakom det.
– Det är inte medfött att veta hur man minglar och samtalar med okända personer utan det är något man lär sig, menar Mats Danielsson, föreläsare och vett-och-etikett-doktor. Personer du ser på mingelfester som står i mitten och konverserar med allt och alla är inte födda sociala proffs. De har tränat massor. Vill du komma vidare måste du träna, förbereda dig och kliva utanför din trygghetszon. Det värsta som kan hända är att folk tittar på dig, men vad gör det?

December står inför dörren vilket innebär en massa sociala tillställningar. För vissa är det roligt och ger massor av energi men för andra kan det istället innebära ångest. Oavsett inställning så kommer här Mats råd på hur du kan hantera olika sociala situationer som uppstår såväl på fester som i vardagen. Men även hur du artigt tackar nej till de tillställningar du inte önskar delta i.

Du kommer till en mingelfest och känner ingen. Alla står i grupper och talar med varandra men ingen kommer fram till dig. Hur gör du?

På en mingelfest måste du vara inställd på att mingla vilket betyder att alla andra förhoppningsvis också är inställda på att just mingla. Kommer du ensam måste du förbereda dig och det gör du hemma genom att fundera ut en intresseväckande presentation. 

I presentationen talar du om vem du är, vad du heter och kanske någon cliffhanger. Jag  skulle till exempel säga: Hej jag heter Mats Danielsson, jag är föreläsare men just nu så arbetar jag i livets tjänst eftersom det råder covidtider. 

Stå aldrig och vänta på att någon ska komma fram till dig utan sök aktivt upp någon som står ensam. Då kan det vara lättare att inleda ett samtal, men börja inte att hamna i trygghetsgrupper. 

Sen beror det på om du är där i affärssammanhang eller privat.

Är du där med jobbet så kanske du har ett syfte? Då ska du ha förberett en agenda. Inom dig tänker du, de här personerna med de här förutsättningarna är jag intresserad av och ska leta efter. 

Viktigt att ha med dig bra frågor. Var inte rädd för att gå fram. Alla är där för att mingla. 

Tips på hur du kan fasa dig in i en grupp:

Ställ dig bredvid en grupp och när det blir en lucka säg Hej Hej, Mats heter jag. Jag skulle bara vilja höra vilka är ni? Vem har bjudit in er? Vad har ni för koppling till de som är här?

Minglets tre faser: inledning, samtal och avslut. 

Så här hanterar du avslut: Är man fler än 4 personer i gruppen så kan man bara fasa sig ut genom att använda kroppsspråket. Exempel på det är att ta ett steg tillbaka. Ett annat sätt är att ha en liten ”vän” längre bort. Säg: jättekul att prata med dig, men nu måste jag gå och byta några ord med min vän. Det var längesen jag såg henne. 

Om du hamnar med värsta stolpskottet som inte slutar prata så är sista utvägen att lura dit någon annan som kan överta samtalet. Ställ en fråga till stolpskottet och fråga detsamma en annan person bredvid. När de svarar så säg bra då kan ni fortsätta prata om det här medan jag går iväg. 

Undvik att säga att du ska till toaletten, för då har folk en tendens att följa med :- )

Säg istället: Jag ska ta lite buffe eller jag ska ta något att dricka.  

På en middag hamnar du mellan två tråkiga personer. Måste man prata med båda två eller kan man ägna sig endast åt en? 

Förberedelser är nyckeln. Berätta om en bra teater eller en bok. Det ska vara oskyldiga ämnen som väder och vind. 

Man pratar alltid först med sin bordsherre/bordsdam. Efterhand som kvällen går kan man även prata med andra. Ha lite frågor i beredskap.

 Kan man byta plats? 

Att byta plats är BIG NO Det är förfärligt ohyfsat. 

Om man stannar kvar hur överlever man middagen?

Funkar det inte överhuvudtaget att få igång ett vettigt samtal strunta i dem. Då får du välja att fokusera på övriga.

Du och din partner blir bjudna på en middag till hans/hennes vänner. Du vill inte gå. Hur gör man?  

Om det är ok för partnern att hon/han går själv behöver hon/han ringa och säga:

Tyvärr kan vi inte komma för min partner har fått förhinder, så vi behöver tacka nej. 

Ett klokt värdfolk säger kom själv om du vill och säger de inte det ja, då vill de inte ha en singel med på middagen.

Hur ofta är det ok att tacka nej? 

Om du tackar nej för ofta kommer du dock inte bli bjuden i fortsättningen. 

Hur tackar man nej till sociala tillställningar på jobbet eller familjen på ett artigt sätt?

Svara på ett sätt så att du inte ljuger. Säg tack så mycket för inbjudan. Det låter jättekul, men jag har tyvärr inte möjlighet att närvara. Börjar man dra nödlögner, hamnar man genast i en knivig sits eftersom det alltid finns risk för att lögnen avslöjas.

Vad gör du om du får en följdfråga som: Nej, vad tråkigt varför det? 

Då svarar jag artigt att jag är upptagen av annat eller att jag vill tillbringa kvällen med min fru. Ett alternativ är att svara, det passar inte in i mitt livspussel.

När du går ut på restaurang med ett sällskap. Hur hanterar man på bästa sätt betalningen? 

Grundregeln är om du ska bjuda på middagen och avser att betala notan, gå iväg till hovmästaren och reglera notan en bit bort. 

Har ni för avsikt att splitta notan så talar ni om det för serveringspersonalen i början. Det underlättar deras hantering. Alternativt att en betalar och de andra swischar sin del. 

Om ni inte har diskuterat betalningen så utgå alltid från att alla betalar var för sig. Är du osäker ställ frågan innan.

Om du går på dejt. Hur gör man med betalningen? 

Det är en generationsfråga. Bjuder du någon tänk efter i förväg om du kan betala. Har du inte råd anpassa dejten utifrån dina medel. Utgå inte från att någon betalar men räkna med att om du är den som bjuder ut får du betala.

Kallprat, hiss, mataffären, grannar – Tips och råd. Hur gör man?

I hissen säg: Har du märkt hur svårt det är att man börjar prata med folk i en hiss. Grannar måste man hälsa på. Det fungerar inte att gå omkring som ett åskmoln.

Mataffären är ett utmärkt tillfälle att träna på sina sociala förmågor: Testa följande alternativ. Kan du hjälpa mig? Söker efter en avokado.. vad är en avokado? 

Har du något tips på vad man kan ha till middag ikväll?

Om Mats Danielsson


Mats är föreläsare, företagare, distriktssköterska, är en av Sveriges mest anlitade experter på framgångsrikt bemötande samt vett och etikett. Han är ofta omnämnd som en auktoritet inom området och syns i TV-soffor, tidningar och hörs i radio och är sedan snart 20 år en flitigt anlitad föreläsare inom sina områden. Du kan hitta honom som skribent i vett och etikett på Allt om Mat, Affärsresenären, Memento, Fika och Hem och Hyra med flera.

Läs mer om Mats här.

Share:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *