“Ljuset som du ser hos andra, är en reflektion av ljuset som du ser hos dig själv.” Så beskriver Nina Jansdotter, beteendevetare och författare till 19 självhjälpsböcker, fördelen med att känna avundsjuka. Avund, en känsla som av många anses som negativ och som människor även kan skämmas över, kan alltså leda till någonting positivt. På vilket sätt och hur kan vi vända den negativa avund känslan till vår fördel?
Avund är en mänsklig känsla som alla människor känner någon gång i livet. Nina beskriver avundsjuka som en stark känsla av att uppleva en brist på en egenskap, en situation, ett jobb eller något annat som en annan person har. Avundsjuka kan ta sig i uttryck på olika sätt som ilska, bitterhet eller sorg. Signifikant för dessa känslor är att de brukar betecknas som negativa och starka.
– De kan upplevas irrationella och välla över en med blixtens hastighet. Ofta erkänner man inte dessa känslor och avund kan även kopplas ihop med skammen över att man känner så, menar Nina.
Vad lär vi oss av avundsjukan
Alla känslor, både ljusa och mörka kan vara bra drivkrafter, men förutsättningen för att kunna använda avundsjukan som en positiv drivkraft är att kunna erkänna den. Det är först då som du kan göra något åt den.
– Om du erkänner att du är avundsjuk och säger till dig själv att känslan är ok, så har du möjlighet att göra något med den. Avundsjuka visar på något som du skulle vilja ha mer av i ditt liv, något som du tycker saknas, förklarar Nina. Känslan lär oss någonting om oss själva.
Om du känner avundsjuka när du till exempel ser en karismatisk person, är det en spegelbild av dig själv du ser. Vad du ser hos den andre är en outnyttjad talang som du också har och det är anledningen till att du ser den. Du är avundsjuk eftersom den personen har utvecklat den egenskapen som du har någonstans inom dig.
Sätt mål med hjälp av avundsjukan
Avundsjukan säger någonting om vad vi önskar och längtar efter. Nina ger oss följande exempel:
– Om du är avundsjuk på en person som har ett jobb med mycket resor, eller en person som har ett fint hem eller en utbildning, så kan det handla om att du längtar efter mer resor, ett finare hem eller andra nya upplevelser.
Rådet som Nina ger är att du då ska använda dig av den känslan för att sätta upp egna mål och skapa förutsättningar för att få in mer av den aspekten i ditt liv. Kanske inte på precis samma sätt vilket eventuellt inte ens är möjligt men hur skulle du kunna lyxa till det mer i din vardag? Hur skulle du kunna närma dig ett jobb som ger dig en högre lön?
Avundsjuka kan fungera som en kompass som visar vad du önskar i livet men som du ännu inte har i ditt liv.
– Denna känsla blir en riktning för handling istället för en känsla som tär. Den ger grit, en jävlaranama, revansch och en känsla av att man orkar kämpa mot sitt mål hellre än att snegla på andras framgångar.
Förstå vad som är ditt och vad som är andras avund
En annan positiv effekt som Nina pekar på är att avund lär oss vad som är vår egen avund, våra egna känslor och vad som tillhör andra.
–Den enda vägen att arbeta med sin egen självkänsla är att förstå vad som är mitt och vad är andras. På så sätt blir du bättre på att hantera dig själv och andra människor.
Se även dina mörka sidor
Gäller då inte samma spegling i andra även de mindre bra sakerna som man ser?
–Det är det som är det jävliga. När du går och retar dig på en person är det en trigger, därför att du ser både det som är positivt och negativt. Om man inte vill erkänna det ljusa hur tror du det blir med det mörka då?
Allt börjar med självkännedom, erkännandet av ljusa och mörka känslor, Vågar man inte bejaka de mörka känslorna så vågar man inte känna de ljusa för de hänger också ihop. Det är en väldig kraft i att våga erkänna båda sidorna av sig själv utan att sätta etiketter på det, och ha en acceptans i det.
Hur kan du agera så att du bli mer nöjd istället för att ha fokus på vad någon annan har eller inte har?
Om Nina Jansdotter
Nina Jansdotter är beteendevetare och en av landets mest kända karriärcoacher. Hon medverkar ofta i media i olika sammanhang och hon har skrivit ett antal böcker inom personlig utveckling och karriärplanering. Ett av hennes största intressen är sociala medier, där hon har byggt upp ett stort nätverk samt har specialkunskaper kring hur de kan användas för att nätverka och bygga personligt varumärke, något hon även ofta föreläser om.