När jag har kontakt med mig själv och har ett rent samvete kan jag vara fullkomligt öppen och orädd tillsammans med dig och du kan vara detsamma med mig.

Vad är det som hindrar oss från att vara öppna och ärliga mot varandra? Är det farligt? Kan ärlighet och öppenhet skada oss?

När rädslan kom till staden låste vi våra dörrar och stängde våra hjärtan.

Jag var 15 år och hade gått ur nian. Grundskolan var slut och Sverige var som allra vackrast. Blåklockor, hundkex och alla andra blommor som är klassiska i vårt midsommarsverige hade slagit ut i blom och ståtligt visade upp all sin prakt. Fåglar sjöng för full hals. För mig var skolan slut och nu väntade nya äventyr till hösten. Jag var lycklig och glad. Mariestad, den lilla staden som jag kommer från var ett trygg och säkert ställe. När jag var liten kände jag mig alltid fri och trygg där. Jag kunde gå vart jag ville och låste inte varken cykeln eller dörren till huset där jag bodde, men en dag skulle allt ändras. En flicka som var sex år äldre än jag kom inte hem den kvällen i juni efter att hon hade träffat några vänner i vårt lilla centrum. I dungen alldeles nära mitt hem hittades endast en sko. Hon var spårlöst försvunnen.

Vem kunde jag lita på?

Människor i vår stad blev rädda och låste sina dörrar. Istället för att öppna upp, prata om rädslan och stötta varandra så upplevde jag att vi slöt oss. Vad hade hänt flickan? Ingen vet än idag och hon är fortfarande inte funnen.

Jag lärde mig snabbt att hålla allt för mig själv. Vem kunde jag lita på? Vem ville mig illa? Om en person jag inte kände frågade mig något blev jag genast misstänksam. Vad var hans/hennes baktanke med frågan blev min första reaktion. Att tro att alla främlingar ville mig illa var en förgörande känsla. Att ständigt vara misstänksam och inte lita på människor tog mycket energi och livslust ifrån mig.

Ett slutet samhälle är ett ensamt samhälle

Ett samhälle som är ensamt där man inte vågar lita på någon är farligt. Vi klarar oss egentligen inte utan varandra utan är skapade för att fungera socialt i grupp, att jobba tillsammans och hjälpa varandra. Det är så som samhällen har överlevt genom tiderna.

Att övervinna rädsla

Det har tagit lång tid för mig att komma över min rädsla för andra personer. Ärligt talat så vet jag inte om jag har kommit över det än. Förra veckan stal en tiggare min mobil och än en gång så sattes min tillit på prov. Efter många år av arbete med personlig utveckling har jag mött många av mina rädslor. Livet pågår och jag utsätts ständigt för utmaningar. Numera söker jag utmaningar för jag vet att där finns utveckling. Där har jag något att lära om mig själv och där kan jag växa som person.

När jag upplever rädsla eller är i en situation där jag blir lite blyg försöker jag inta en positiv inställning istället. Min första fråga till mig själv blir att checka av ifall min rädsla är adekvat. Är det verkligen något att vara rädd för? Vad är det värsta som kan hända? Är det verkligen livsfara för mitt liv? Om ja då är såklart känslan riktig och jag behöver verkligen fly. Om jag skulle råka ut för en våldtäktsman eller annat så behöver jag röra på fötterna illa kvickt men om det inte är det, så blir frågan jag ställer till mig själv: Intressant vad kan jag lära mig av den här situationen? Skulle jag göra bort mig vid en presentation eller annat så dör jag i alla fall inte av det. Känslor är jobbiga men dör kommer jag i alla fall inte göra av dem.

Meditation har hjälpt mig att hitta en plattform i mitt inre, en trygg plats där jag kan landa i mig själv och mina värderingar. Om jag är i linje med mig själv och mina värderingar klarar jag att möta världen med öppenhet. Mitt samvete är rent och jag tar en lärande nyfiken attityd till livet.

Öppna upp för din nästa, din vän eller främmande och rannsaka dig själv varför du sluter dig. Genom att våga samtala och inte döma varandra sprider vi harmoni och gemenskap istället för rädsla.

Vad är du rädd för? Vad hindrar dig att leva det liv du vill?